Betere afleverratio door ondertekening met DKIM en SenderID

DKIM en Sender-ID

DKIM en SenderID: wat betekenen deze termen precies?

Stel, u heeft een A/B-test opgesteld om twee e-mailonderwerpregels tegen elkaar te testen. Ook over de afzendernaam heeft u goed nagedacht, namelijk, u heeft de voornaam van de CRM manager toegevoegd om de e-mailafzender persoonlijker te maken. Hierna drukte u vol spanning op verzenden en daarna navigeert u naar het realtime rapportenbereik om te zien hoe de e-mailcampagne presteert.

Wat blijkt?

Niet alle e-mails konden correct worden afgeleverd. Waarom zou u moeite doen om een A/B-test op te zetten en uw e-mail prachtig vorm te geven, wanneer niet alle e-mails in de inbox van de lezer belanden?

De oplossing? DKIM records en SenderID.

Beide termen klinken lastig, maar zijn bij Newsletter2Go gelukkig eenvoudig op te zetten. Door een DKIM record op te zetten en de SenderID in te stellen zorgt u voor een hogere afleverbaarheid en betere e-mailbeveiliging. U optimaliseert de e-mailafleverbaarheid en zorgt er met de DKIM en SenderID voor dat uw e-mails beter worden afgeleverd.

In dit artikel gaan we dieper in op wat DKIM, SenderID en SPD records precies zijn, hoe u deze stap voor stap in uw account instelt en wat de voordelen voor u zijn.

Email afleverbaarheid DKIM en SenderID

Wat zijn DKIM en SenderID?

Met DomainKeys Identified Mail (DKIM records) worden uw uitgaande e-mails ondertekend met behulp van een privé en publieke sleutel. Hierdoor kan de mailserver van de ontvanger bepalen of een e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het adres van de afzender of dat er sprake is van fraude. De DKIM-procedure wordt voornamelijk gebruikt door grote aanbieders zoals Google Mail en Yahoo.

Hetzelfde geldt voor de SenderID. Door gebruik te maken van de SenderID staat u de e-mailservers van Newsletter2Go toe om uw domein als geldig afzenderadres te gebruiken. De afzender-ID wordt voornamelijk gebruikt voor de postdiensten van Microsoft, deze omvatten Outlook.com, Hotmail en MSN.

Door gebruik te maken van het SPF record, de SenderID en de DKIM, worden uw e-mails ondertekend en krijgt u maximaal vertrouwen tijdens de levering. En dat zorgt op zijn beurt weer voor zeer hoge afleverpercentages.

💡 Wat betekent DKIM?

DomainKeys Identified Mail (DKIM): Het proces DomainKeys Identified Mail wordt gebruikt om e-mails te controleren op hun authenticiteit. Het proces herkent neppe afzenderadressen. Op deze manier wordt niet alleen de spam opgevangen maar ook het risico op phishing verlaagd.

💡 Wat betekent SenderID?

Als anti-spoofing mechanisme werkt SenderID met SPF records om te controleren of het afzenderadres niet gemanipuleerd is.

💡 Wat betekent een SPF record check?

SPF (Sender Policy Framework) is een simpel maar veelgebruikte methode om e-mails te authentificeren. De afzender openbaart eein e-mail aan ontvangers, waarvan de server toestemming heeft, onder zijn naam berichten te verzenden.

Zo bereidt u zich voor voor betere afleverratio’s

Hoe activeer ik deze methodes?

SPF record check: Newsletter2Go maakt standaard gebruik van een geldige SPF-record. U hoeft verder niets te doen om deze methode te gebruiken.

DKIM check: De e-mails van alle klanten worden automatisch ondertekend met de sleutel van Newsletter2Go. Zo komen uw e-mails altijd rechtstreeks aan in de inbox van uw ontvangers, veilig en door de CSA gecertificeerd. Om een optimale afleverratio te behalen wordt het aangeraden om een eigen DKIM-record te gebruiken voor uw eigen domein. Hoe dat in z’n werk gaat, leest u hieronder.

Voor de DKIM-records voor het eigen domein moeten zowel aan de kant van Newsletter2Go als aan de kant van de klant instellingen worden doorgevoerd. Enkel zo kunt u vertrouwen opbouwen bij de e-mailservers van uw ontvangers en daardoor de afleverratio optimaliseren.

Om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we ervoor gezorgd, dat u uw record bij ons zelf kunt aanmaken en valideren. En dat door slechts tweemaal te klikken! Bovendien genereren we voor u automatisch de code voor de DNS-record die u nodig heeft.

Het instellen van de DKIM

 1. Log in via uw Newsletter2Go account en navigeer rechtsboven in het profielmenu naar e-mailinstellingen.
 2. Klik naast het DKIM record op nieuw domein.
 3. Voer uw domeinnaam in in het volgende formaat: mijndomein.nl.
 4. U ziet nu een pop-up. Voor uw domein wordt een toegang gemaakt, die u aan uw DNS-TXT-record toe moet voegen.
 5. De gegenereerde gegevens kunt u zelf toevoegen of door uw webbeheerder of webhost laten doen.
 6. Zodra de code is toegevoegd kan het tot 24 uur duren voordat de DKIM record instellingen zijn doorgevoerd. In uw e-mailinstellingen kunt u testen of de installatie heeft gewerkt. Wanneer het groene vinkje in uw DKIM-domein verschijnt worden de e-mails automatisch ondertekend met de DKIM-sleutel en wordt voor de rest automatisch gezorgd.

Het instellen van de SenderID

 1.  Ga naar de e-mailinstellingen en klik naast SenderID op nieuw domein.
 2. Voer uw domeinnaam in in het volgende formaat: mijndomein.nl.
 3. Voor uw domein wordt een toegang gemaakt, die u aan uw DNS-TXT-record toe moet voegen.
 4. De gegenereerde gegevens kunt u zelf toevoegen of door uw webbeheerder of webhost laten doen.
  Hieronder is een voorbeeld van hoe zo’n publicatie in uw webhost eruit ziet. Per webhost kan het record er anders uitzien.
 5. Zodra de code is toegevoegd kan het tot 24 uur duren voordat de instellingen zijn doorgevoerd.
  In uw e-mailinstellingen kunt u testen of de installatie heeft gewerkt. Wanneer het groene vinkje in uw SenderID-domein verschijnt worden de e-mails automatisch ondertekend met de SenderID-sleutel en wordt voor de rest automatisch gezorgd.

In de backend:

Indien er reeds een SPF-record aanwezig is in uw DNS (begint met ‘v=spf1’), dan kunt u deze aanvullen met de code die u in het onderste veld vindt (include:nl2go.com).

Wanneer u nog geen SPF-record ingevoerd heeft, dan moet u deze eerst invoegen en pas daarna de code uit het bovenste vak invoegen.

Zodra dit gebeurd is, kunt u in uw Newsletter2Go dashboard uw instellingen controleren. Klik hiervoor op controleren in de SenderID instellingen. Als er een vinkje verschijnt naast uw domein, functioneert alles en worden uw e-mails in de toekomst automatisch ook met de SenderID gevalideerd.

Über den Autor

Maaike Reynaert
Maaike is online redacteur bij Newsletter2Go

War der Beitrag hilfreich?

Thank You!

Geef een reactie

Newsletter2go verwendet Cookies, um Ihnen den bestmöglichen Service zu gewährleisten. Wenn Sie auf der Seite weitersurfen stimmen Sie der Cookie-Nutzung zu. Ich stimme zu.